For Arkitekt/prosjekterende

arkitekt

Denne siden er laget for å hjelpe deg som skal planlegge hvordan det ferdige gulvet skal se ut. Mer nyttig info finner du også på siden utforming av inngangspartiet

Et inngangsparti deles normalt inn i tre soner, ute, vindfang og inne

«Byggforsk 379.243 Tilrettelegging for rasjonelt renhold» sier under punkt 431 at inngangspartiet bør ha: (1) rist ute, (2) rist eller skrapematte i vindfanget og (3) absorpsjonsmatte innenfor. Hver smusshindrende sone bør ha en lengde på minimum to meter, slik at man må gå minst tre skritt på hver sone. Matter, rister o.l. må plasseres slik at man er nødt til å gå på dem.

Gulvflater skal være jevne og trinnfrie. (Universell utforming) For å oppnå trinnfrie gulv er det penest å felle rister og matter ned i gulvet.

Sone 1, ute:

Her brukes stålrister som leveres i forskjellige tykkelser, normalt fra 25 – 50mm, avhengig av det trykk de skal tåle. (Dimensjonstabeller finner du her) Vi leverer »alt» av stålrister, også sklisikre rister med åpninger på 9*20mm med lengderetningen i ganglinje. (Anbefalt av Blindeforbundet, av hensyn til klørne hos førerhunder)

Sone 2, vindfang:

Her anbefaler vi en skrapematte i aluminium. Til Alumata® Junior kan man bruke kantlister (L-profil) i høyde, fra 10 – 15mm, som passer til de fleste fliser. Til Alumata® Senior og Cord kan man bruke kantlister (L-profil) i høyde, fra 20 – 25mm. Dette passer til flere typer terrazzo og natursten/skifer. Kantlister anbefales sterkt, da gulv av fliser/treazzo/sten fort blir skadet hvis de ikke har denne beskyttelsen. (Se bilder her) Det er fullt mulig å bruke Alumata® Senior og Cord der hvor det skal legges fliser av lav høyde. Det må i så fall settes av høyde til dette i støpen eller avrettnings-massen.

Sone 3, inne:

Kan med hell utføres som en nedfelt fastmontert mattesone av tekstil. (5 års garanti i områder med mye trafikk) Disse kan også legges mot en L-profil, i høyde 6-10mm.

FDV                         Utforming av inngangspartiet